JAG HAR FLYTTAT!

MIN BLOGG MITT FÖRETAG SJÄLVHJÄLP
GLANNSTROM.SE
-
MIN NUVARANDE BLOGG
HAPPYRESEARCH.SE
 -
FRÄMJAR PSYKOLOGISKT VÄLMÅENDE
ONLINETERAPI.NU
 -
INFORMATION OM PSYKOLOGI OCH SJÄLVHJÄLP
  . . . . . . . . . . .  
  AKUT HJÄLP
  GRATIS SJÄLVHJÄLP 
  PSYKOLOGINS HISTORIA
  PERSPEKTIV
  DIAGNOSER
  BEHANDLINGAR
  FORSKNING
  UTBILDNING
  LÄNKAR
  KONTAKT
  OM MIG
   
 
SÖKLÄNKAR
dir.blogflux.com/ nyligen.se www.bloggportalen.se www.bloggtoppen.se www.blogrankers.com/Sveri www.topblogarea.se/halsa/
SENASTE INLÄGG
Sokrates och Psykologistudenten flyttar... länge leve psykologiblogg.se! Promenad i solen Detta borde varit jag... och detta är jag! Ändrade planer Mitt liv som forskare Dissociation och Träning Dagens Snopp Kommentar Vad är det värsta som kan hända? Sega dagar Smärtlindring är inte dödshjälp Dröm om föreläsning En hemsk värld? Vad är en vedmaskin? Tillbaka i Örebro Who wants to live forever? Lär dig att studera effektivt! Film - Shutter Island (2010) Grekisk Plankstek på Efesos Sporter jag tränat Det var en gång...
KATEGORIER
Bilder Blogg Buddhism Citat Dagens Babe Dikter Disciplin Film Filosofi Forskning Fragment Frågor och Svar Föreläsningar Grekland Idrotts-Glänne In English Internet Jobb Karriär-Glänne Klinisk psykologi Konst Kontoret Krönikor Kärlek Lika som bär Livet enligt Glänne Livsstil Medkänsla Länkar Mat Meditation Mode Motsatsfilosofi Musik Noveller Nyheter Nöje Om mig Pengar Poker Politik Politiskt (in)korrekt Populism Privata noteringar Psykologi Relationer Resa Rubriker Sex Självhjälp Spex-Glänne Sporten Svammel Träning Val 2010 Veckans Freud Video Vägen Tillbaka Vänner Youtube Youtubetriss
ARKIV
Maj 2010 April 2010 Mars 2010 Januari 2010 December 2009 November 2009 Oktober 2009 September 2009 Augusti 2009 Juli 2009 Juni 2009 Maj 2009 April 2009 Mars 2009 Februari 2009 Januari 2009 December 2008 November 2008 Oktober 2008 September 2008 Augusti 2008 Juli 2008 Juni 2008 Maj 2008 April 2008 Mars 2008 Februari 2008 Januari 2008 December 2007 November 2007 Oktober 2007 September 2007 Augusti 2007 Juli 2007 Juni 2007 Maj 2007 April 2007 Mars 2007 Februari 2007 Januari 2007 December 2006 November 2006 Oktober 2006 September 2006 Augusti 2006 Juli 2006 Juni 2006 Maj 2006 April 2006 Mars 2006 Februari 2006 Januari 2006 December 2005 November 2005 Oktober 2005 September 2005 Augusti 2005 Juli 2005 Juni 2005 Maj 2005
Hälsa
 
 
 
 
Steg 2 - Perspektiv inom psykologin

Det kan vara bra att känna till olika perspektiv inom vetenskapen ”psykologi”, som vi kommer arbeta med och framförallt använda teorier från. Att behandla ångestproblematik handlar om att dels ha en teori om vad orsaken till ångesten är, samt att behandla denna orsak. Ofta är det flera orsaker som samverkar till ångestproblematiken. Vi lämnar krångliga detaljer (för det finns gott om kontrovers inom psykologin och dess olika teorier) till forskare och försöker istället förstå de stora dragen i dessa olika perspektiv.

 • Behavioristiska
 • Biologiska
 • Humanistiska
 • Kognitiva
 • Psykodynamiska
 • Miljö/Relationer

BEHAVIORISTISKA PERSPEKTIVET

Psykologin försöker beskriva och förklara varför vi människor beter oss (och tänker) som vi gör. I den här boken försöker vi beskriva och förklara ångestproblematik.

Det behavioristiska perspektivet menar att vi betingar (lär oss) beteende genom bestraffning och belöningar. Blir vi belönade vill vi tänka tanken eller utföra handlingen igen. Blir vi bestraffade vill vi inte tänka tanken eller utföra handlingen igen.

Eftersom ångest upplevs som någonting mycket obehagligt, känns det ofta som en stark besfraffning som man helst vill undvika att uppleva. Av den anledningen är det behavioristiska perspektivet centralt för människor med ångestproblematik.

Nyttan av att konfrontera (metoden kallas för ”exponering”) sin rädsla är en av de mest bevisade effekterna när det gäller behandling av ångest, speciellt när rädslan, eller ångesten, är irrationell.

BIOLOGISKA PERSPEKTIVET

Det biologiska perspektivet försöker beskriva och förklara ångest som en sorts process i hjärnan, vilket det naturligtvis också är. Det finns goda bevis (genom tvillingstudier) för att ångestbenägenhet är ärftligt, vilket innebär att sannolikheten för ångestproblematik ökar om det finns i släkten. Däremot innebär ärftlighet av ångestbenägenhet INTE att man automatiskt kommer få ångest bara för att någon förälder har ångest.

Det biologiska perspektivet accepterar att det också behövs triggers som aktiverar ångest. Triggers kan vara både biologiska (tex hormoner) och miljömässiga (tex stress).

Behandling enligt det biologiska perspektivet sker främst genom medicinering. Drygt 50 procent upplever en markant förbättring av sin ångestproblematik genom medicinering med antidepressiva (SSRI, SNRI m.m.). Ångestdämpande medicin (benzo, m.m.) används sparsamt på grund av beroenderisken. Vid kraftig och långvarig ångest, är ångestdämpande medicin mycket effektivt.

HUMANISTISKA PERSPEKTIVET

Det humanistiska perspektivet försöker beskriva och förklara ångest som ett resultat av ett otillfredställande självförverkligande. Att förverkliga sig själv, eller uppnå de ideal man har, anses vara viktigt för att vara nöjd med livet. Förvirring eller missnöje kring sin självbild kan leda till ångest, enligt det humanistiska perspektivet.

Det humanistiska är, precis som det psykodynamiska, mycket svårt att bedriva forskning kring, eftersom man inte mäter någonting konkret (vad är egentligen självförverkligande?). Däremot så anser många att det finns en bra och effektiv behandlingsmetod som kallas för klient-centrerad terapi, där terapeuten fungerar som ett stöd och låter klienten komma fram till slutsatser själv.

KOGNITIVA PERSPEKTIVET

Det kognitiva perspektivet försöker beskriva och förklara ångest som ett resultat av panikartade tankar. Att man känner ångest beror enligt detta perspektiv på att man tänker på någonting som ger ångest och sedan fördjupar sig i denna tanke/känsla.

Kognitiv beteende terapi är den vanligaste behandlingsmetoden när det gäller ångest. Metoden går ut på att dels utmana rädslorna genom exponering, som vi pratade om innan, och dels genom att utmana tankarna genom kunskap om varför vi reagerar och tänker som vi gör.

Oftast är tanken som leder till ångest irrationell, dvs starkt överdriven eller felaktig. En person som har social ångest kanske är rädd för att gå på stan, eftersom han/hon tror att alla tycker illa om honom/henne, vilket då är en vanföreställning, en irrationell rädsla. Irrationella rädslor är dock lika verkligen som rationella rädslor (som att tex vara rädd för ett lejon) och problematiken är mycket mer komplicerad än att man bara ska ”tänka annorlunda” eller ”tänka positivt.

PSYKODYNAMISKA PERSPEKTIVET

Det psykodynamiska perspektivet försöker beskriva och förklara ångest som en konflikt i det omedvetna. För att förstå vad detta innebär måste man först förstå Freuds psykodynamiska teori:

Freud menade att det finns ett ”jag” ett ”överjag” och ”det omedvetna”. Jaget försöker balansera kraven som kommer från överjaget (samhällets moral) och det omedvetna (underliggande behov och drifter). Konflikter i det undermedvetna, exempelvis undertryckta känslor från det förflutna, leder till att ångest ”läcker ut” till jaget.

Behandlingsmetoden som Freud utvecklade för att ta itu med detta problem, psykoanalys, försöker lösa upp konflikterna i det undermedvetna genom att medvetandegöra dom och bearbeta dom.

Idag ses denna teori som förlegad. Främst beroende på att det inte går att forska kring teorin. Det finns dock fortfarande en intuitiv nytta i psykodynamiken, eftersom uppväxt och tidigare erfarenheter är viktiga för vårt nuvarande mående. Olösta konflikter och undertryckta känslor anses generera ångest.

Idag handlar psykodynamiska teorier främst om olika utvecklingsskeden i livet som är viktiga för oss (att komma igenom och utmana). Vi kommer in på dessa i steg sju – ”Psykodynamisk behandling”.

MILJÖ/RELATIONER

Det sista perspektivet handlar om hur omgivningen eller miljön orsakar ångest. Den klassiska diskussionen handlar om vilken som är den största orsaken till ångest: arv eller miljö. Tvillingstudier visar att ångestbenägenhet är ärftligt, men att det fortfarande finns många miljömässiga faktorer som är avgörande. Slutsatsen är att miljön är mycket viktig för en person med ångestproblematik.

Miljö kan delas upp som relationer och omgivning. Relationer är de människor som finns omkring en. Relationer kan vara en källa till både problem och stöd. Omgivningen är viktig när det gäller möjligheter till förändring.

Den vanligaste behandlingsmetoden som fokuserar på relationer är interpersonell terapi. Den innebär att man jobbar med klientens roll gentemot andra individer, kommunikationsfärdigheter, osv.PROGRAMMET STEG FÖR STEG

 • Steg 1 - Om det här självhjälpsprogrammet
 • Steg 2 - Perspektiv in psykologin
 • Steg 3 - Om ångestsyndrom
 • Steg 4 - Nulägesanalys av ångestproblematiken
 • Steg 5 - Eftersträvansvärd personlighet
 • Steg 6 - Exponering, exponeringsträning
 • Steg 7 - Kognitiv terapi, KBT
 • Steg 8 - Psykodynamisk terapi
 • Steg 9 - Humanistisk terapi, klientcentrerad terapi
 • Steg 10 - Avslappning, avslappningsövningar
 • Steg 11 - Vardag och rutiner
 • Steg 12 - Relationer, familj, vänner
 • Steg 13 - Utvärdering

 • http://www.intressant.se/intressant

  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  Time 2008-10-30 @ 15:19:56 Permalink Självhjälp Trackbacks ()
  Comment KOMMENTARER (3)
  KOMMENTARER

  Postat av: LIsa

  Me like!!

  Hela upplägget av sajten... i princip!

  2009-09-15 @ 15:36:17
  Postat av: Anneli Eriksson

  Tack så jättemycket för dessa förklaringar! Jag har letat i flera timmar efter bra förklaringar av bl.a. det humanistiska perspektivet, och alla har varit totalt förvirrande. Jättebra, blev jätteglad när jag äntligen hittade en bra förklaring!

  2010-05-02 @ 11:18:47
  Postat av: khaled

  jättebra saju verkligen och bra skrivet.

  Nu har jag lättar att förstå vissa saker.

  keep up the good work

  2010-09-29 @ 08:32:32

  Kommentera inlägget här:

  Namn:

  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

    PRENUMERERA
  bloglovin
    DELA DENNA SIDA
  Bookmark and Share
    RSS
  RSS 2.0
  Copyright 2005-2011
  Mikael Glännström
  . . . . . . .